1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Над 850 деца са преминали тази година през детското отделение на МБАЛ "Св. Ив. Рилски"

48388989 2673040899387847 3280034251570937856 n850 деца са преминали от началото на януари до момента през Отделението по педиатрия в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Най- голям е бил делът на децата със заболявания на дихателната система - 85%, уточнява д-р Елена Ангелова, началник на отделението. От тях най- много са били малките пациенти с диагнози "Остър бронхеолит" - 275. В отделението са лекувани и деца с пневмонии, остър ларингит и белодробна астма.

Останалите 25 % от преминалите през отделението болни деца са били с инфекции на пикочните пътища, с алергии и отравяния, и със заболявания с обща симптоматика: гадене, повръщане и болки в корема, както и с фибрилни заболявания.

За годината горнооряховските медици са спасили 16 деца от отравяния. Инцидентите са станали най-вече с медикаменти и с перилни препарати. "Отравянията засягат най- вече деца в ранна възраст, до 5 години", уточнява д-р Ангелова. Причините са невнимание или пък детето е било оставено за кратко без родителски надзор. Във всичките тези критични случаи състоянието и лечението на натровените малки пациенти е било консултирано с токсилога в МБАЛ д-р Виолета Пашова и с реаниматор. За щастие, ситуациите са били овладени навреме, не се е стигало до усложнения и малките пациенти са били изписани здрави.

Делът на децата с хранителни и дихателни алергии, също не е малък - 150 са били те за т.г. Приемани са малки пациенти с патологичнии реакции към храна и медикаменти. Чести са случаите на деца, постъпили с обриви, с алергични реакции с неизяснен произход, посочва още д-р Ангелова.

Случаите на алергии се повишават през летния сезон, докато през зимния логично се регистрира увеличение на острите респираторни заболявания.

Отделението по детски болести разполага с 20 легла. Средният престой в него е между 4 и 5 дни. Отделението работи с РЗОК по осем клинични пътеки.

Информация и снимки: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица