1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

СУ „Георги Измирлиев“ ще си партнира с 4 държави в театрален проект по програма „Еразъм +“

47442150 352745288849695 4182533959952891904 nСУ „Георги Измирлиев“ Горна Оряховица спечели проект „Culture on the Stage“ по програма „Еразъм +“. Партньори по проекта са училища от България, Испания, Латвия, Румъния и Турция.

Проектът „Culture on the Stage“ цели да бъдат създадени пиеси на различна тематика – културно наследство, човешки права, равенство между мъже и жени, емигранти, спорт. Всички тези пет пиеси ще бъдат обединени във филма „Culture on the Stage“.

От 18 до 23 ноември се проведе първата среща на партньорите в град Огре, Латвия, с домакин - училище „Ogres Valsts gimnazija”.

На 18 ноември всички участници в срещата се включиха в тържествата по случай 100 години от обявяването на Независимостта на Латвия. Учениците участваха в тържествата заедно със семействата домакини. Денят приключи със светлинното шоу „100 години Латвия”.

Посещението на средновековния замък в Jaunpils остави незабравими впечатления от историята на замъка, неговите владетели, обичаите и традициите през Средновековието. Всички с ентусиазъм участваха в средновековните игри стрелба с лък, средновековен „боулинг”, морски шах и др. На обяд бяха дегустирани традиционни латвийски ястия в кухнята на замъка. На път към Рига беше посетен и известният латвийски курорт Jurmala, разположен на брега на Балтийско море. 

Домакините на срещата организираха официална церемония по посрещането на участниците в първата среща по проекта. Заместник-кметът и директор на отдел “Куртура, младежки дейности и спорт” приветства всички участници. Учениците от всяка държава направиха презентации за стопанското и културното развитие на своята държава, града и училището си. Проведе се дискусия на тема: „Да открием приликите и различията“. Програмата продължи с театрални импровизации, традиционна испанска закуска и игра за ориентиране в град Огре.

На следващия ден се проведе гласуване за логото на проекта. Всички участници упражниха своя вот и беше избрано логото изработено от румънските ученици. Работа продължи в две групи - учениците съвместно с преподавателката по драма от испанското училище обсъдиха идеи и подготвиха кратко представление, свързано с темата на мобилността “Cultural Heritage” (Културното наследство), а учителите обсъдиха дейностите по проекта, датите за предстоящите срещи и дейностите, които трябва да се извършат.

В „Zelma’s cultural heritage bakery” всички участници демонстрираха своите кулинарни умения, като приготвиха бретцели и традиционен латвийски хляб.

Осъществи се представянето и заснемането на първата част от пиесата “Culture On The Stage”. 

Посещението на Ogre Technical school - модерно техническо училище, построено в периода 2011 – 2014 година, направи изключително впечатление. Училището обединява три технически училища, съществували преди неговото построяване. Оборудвано е с най-модерна техника - принтери за професионален печат с размери на плакати до А1, 3D принтери, компютри от най-ново поколение, Apple Macintosh компютри, графични таблети, машини за изрязване и технологии за фотография, дизайн, видеообработка, дървообработване. В училището се обучават ученици след завършено основно образование, студенти и възрастни. Общуването с партньорите по проекта беше много полезно за всички. Създадоха се много нови приятелства, последва дълго сбогуване и размяна на снимки.

Предстои още много работа – дейности, свързани със следващата среща в Турция през месец март 2019 година, както и с домакинството на нашето училище през месец ноември 2019 година.

Информация и снимки СУ „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица